Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | NA SŁODKO
RSS
czwartek, 02 maja 2013
Hello everybody!

Dzisiaj wrzucam przepis na hambki:

Składniki:
- połowa mięsa wolowego, druga połowa wieprza (zmielić na dużych oczkach w wilku)
- do tego drobno siekana pietruszka
- jajko
- posiekana papryczka chili
- sól, pieprz
- łyżeczka musztardy

Reszta hambka to:

- bułka
- sałata
- pomidor
- cebulka
- plasterki ogórka konserwowego
- syr

Wszystkie składniki na mięcho wymieszać i uformować z nich hamburgery, następnie skropić je oliwą i wrzucić na chwilę do lodówki. W tym czasie można przygotować resztę.

Mięso usmażyć na patelni grill i tak samo bułki.
I układać tak: bułka, keczup, sałata, hamb, syr, pomidor, cebula, ogórek, musztarda, bułka. Om nom nom XD 


czwartek, 12 lipca 2012
Po powrocie z UK żałowałam tylko tego, że nie spróbowałam curry u ciapatów. Długo szukałam fajnego przepisu, aż w końcu znalazłam ten :D

Składniki:
3 filety z kury
3 średnie cebule
korzeń imbiru wielkości kciuka
puszka mleka kokosowego
puszka pomidorów
słoik sosu Tikka Masala firmy Patak <3 (jest w każdym markecie!:D)

Jak to się robi: (banał!)
Cebule pokroić w piórka i zeszklić na maśle, dodać do tego pokrojony w zapałkę imbir i kurczaka w kostkę. 
Przyprawić chilli, przyprawą do kurczaka i curry, wymieszać.
Teraz wlać puszki i słoik, wszystko wymieszać, żeby się ładnie połączyło. Doprowadzić do wrzenia i  zostawić na 45 min na małym gazie od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliło (spalone=zjadliwe, ale nie tak dobre, wiem bo raz spaliłam :-)

Przez ten czas sos się trochę zredukuje, smaki się połączą, kurczak dojdzie, pora na ryż!! Najbardziej do curry lubię ryż basmati ugotowany częściowo na parze, jest sypki, a ziarenka się nie kleją do siebie.
Sos powinien być odpowiednio gęsty, jeśli brakuje mu tego czegoś, proponuję dodać jeszcze raz chili, sól i curry. 

Taka porcja spokojnie starczy dla czterech/pięciu głodnych mongołów! :)(:

Smacznegooo!



19:25, dzidungs
Link Komentarze (2) »
sobota, 23 czerwca 2012
Moje śniadanie mistrzów:

Jajko w koszulce
Rukola
Plastry wędzonego łososia
Sól i pieprz 
Tyle! :-)


poniedziałek, 27 lutego 2012
Om niom niom, czas na ulubione danie mojego R ^^

Składniki dla dwóch osób:
- polędwiczka wieprzowa
- rukola
- jogurt grecki
- szczypiorek
- ziemniory

Marynata:
- dwie łyżki musztardy
- dwie łyżki miodu
- cztery łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka sosu sojowego
- sok z cytryny dla smaku
- wyciśnięty ząbek czosnku
- tymianek

I jedziemy z tym:
Polędwiczkę pokroić na plasterki o grubości 2 cm, lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Rozłożyć w płaskim naczyniu. Przygotować marynatę, zalać nią mięso i trzymać w lodówce jakieś 3h.

Następnie polędwiczki szybko obsmażyć razem z marynatą, podać na rukoli, posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. 
Do polędwiczek podaję puree ziemniaczane i jogurt grecki ze szypiorem.

Przepis znalazłam gdzieś na necie, polędwiczki zawsze spoko :->
Smacznego!!




czwartek, 23 lutego 2012
dzidorkowa carbonara

Boczek pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na chrupko,
ugotować makaron al dente. W międzyczasie przygotować sos, czyli roztrzepać 2/3 jajka i zmieszać je ze startym parmezanem.

Kiedy makaron będzie już gotowy, wrzucić go na patelnię z boczkiem i wymieszać, zmniejszyć gaz na minimalny i wlać sos z jajek i sera, dalej mieszać. ja dodaję też 2/3 łyżki śmietany, żeby sos był bardziej kremowy :-)

całość mieszamy, aż wszystkie składniki się ładnie połączą.
doprawić czarnym pieprzem, solą, gałką muszkatałową i sporą ilością świeżej pietruszki. gotowe ! 


Tagi: carbonara
20:06, dzidungs
Link Komentarze (1) »
niedziela, 11 grudnia 2011
Dzisiaj przepis na szałot cezara znany na salonach jako ceasar salad.

Składniki:
- sałata lodowa albo rzymska
- pomidory
- kura
- bekon z lidla <3
- parmezan
- grzanki
- sos: jogurt, majonez, czosnek

Sałatka, po zjedzeniu której R wylizuje talerz i paczi oczami od kota błagąjąc o więcej :-*

Do rzeczy:
Najpierw robię sos, żeby zdążył się przegryźć czyli jogurt i majonez, do tego vegeta, czosnek (lub tzatzyki) ewentualnie koperek, wszystkiego wg smaku.

Dalej. Na suchej patelni prażę plasterki bekonu, aż wytopi się tłuszcz i będą chrupiące (yummi!), następnie na patelnię grill wrzucam pokrojony cieńko filet z kury obtoczony w przyprawie do kury. Griluję, aż na mięsie pojawią się rumiane paseczki.

Teraz po kolei na talerzu lądują:
- porwana sałata
- plasterki pomidora
- grillowana kura
- plasterki bekonu
- płatki parmezanu 

Całość trzeba pochlapać wcześniej przygotowanym sosem - nie za dużo, tak na smak. Wierzch sałatki posypuję grzankami, żeby w buzi przyjemnie chrupało :-) 

Gotowe!

niedziela, 20 listopada 2011
Potrzebne składniki:
- papier ryżowy
- makaron ryżowy (cieńkie nitki)
- grzybki mun
- słodko ostry sos chili 
(wszystko z firmy taotao :D)

- kapusta pekińska
- marchewka
- ciemny sos sojowy (taotao)
- maggi
- przyprawa chińska lub przyprawa 5 smaków
- chili i imbir w proszku

Jest do wersja sajgonek lajt zarówno dla żołądka jak i dla kucharza, nie trzeba smażyć ich w głębokim tłuszczu co jest dla mnie dużym plusem ;-) (mniej marasu do zmywania)

Zaczynam od wrzucenia do wrzątku na 15-20 min grzybów mun, żeby zmiękły przed krojeniem. Następnie włączam piekarnik na 200 stopni. Dobra, można przejść do zrobienia nadzienia do sajgonek:

- liść kapusty pekińskiej kroję bardzo drobno,
- obieram marchewkę i ścieram ją na tarce,
- makaron ryżowy wkładam na chwilę do wrzątku, kiedy zmięknie, drobno kroję,
- grzybki mun kiedy już swoje posiedzą w gorącej wodzie, będą miękkie, również kroję je drobno
- wszystkie składniki mieszamy razem, można dodać jakieś mięcho np. drobno pokrojonego kurczaka - mi lepiej wchodzą sajgonki bez mięsa :-)

Teraz to wszystko trzeba przyprawić, kilka kropel sosu sojowego, maggi (nie przesadzać, żeby nie było za słone), przyprawa chińska, chili i imbir. Nadzienie koniecznie próbuję czy czegoś nie brakuje, smak musi być wyrazisty i pikantny;-)

Dobra, jeśli nadzienie jest gotowe, to czas na papier ryżowy. Moczę arkusz papieru w ciepłej wodzie na 2-3 sekundy, kładę go desce i nakładam łyżkę nadzienia. Zawijam - najpierw boki, potn przód i tył, dosyć ciasno, żeby wszystko ładnie się trzymało. Gotowe sajgonki kładziemy (łączeniem od spodu) na papierze do pieczenia na blasze. Przed włożeniem do pieca, smaruję je oliwą za pomocą pędzelka, żeby się ładnie zrumieniły i chrupały.
Piekę 10 min, podaję z słodko ostrym sosem chili, mmmm me gusta :D


Tagi: sajgonki
19:02, dzidungs
Link Komentarze (1) »
czwartek, 06 października 2011
Składniki:

- cebula
- papryka
- pół puszki czerwonej fasoli
- salsa mexicano z Kaufika
- filet z kury
- 3-4 tortille
- ser do posypania

Zaczynam od pokrojenia kury w paseczki, następnie przyprawiam ja mixem przyprawy do kurczaka z chili, dodaję olej i marynuję aż do momentu wrzucenia na patelnie. 

W czasie kiedy kura siedzi w marynacie, można zająć się sosem, jest to dosyć treściwy sos - dużo w nim warzyw ;-)
Sos jest mega prosty, do rondelka z rozgrzanym olejem wrzucam posiekaną cebulę i smażę minutke aż sie zeszkli. Następnie w rondelku ląduje pokrojona papryka, sól i odrobina wody. Przykrywam pokrywką i zostawiam na chwilę, aby zawartość lekko zmiękła, następnie do rondelka dodaję fasole i coś co będzie robiło za sos, w moim przypadku, jest to gotowy sos salsa, można go troche zupgradeować keczapem, ajwarem, koncentratem pomidorowym, zależy co lubicie :-) Doprawiam chili, solą, papryką ostrą, kolendrą, taki mix jeszcze kilka minut duszę na ogniu (można dodać więcej wody, aby konsystencja była odpowiednia).

W trakcie robienia sosu na rozgrzaną patelnię grill wrzucam kawałki kurczaka (2-3 minuty wystarczą).

Kura i sos gotowe, czas na tortille, na każdy placek nakładam sos i mięso, (chapole nie przesadzać!) tak aby tortille z nadzieniem można było złożyć w pakunek jak na zdjęciu :->

Tak zapakowane placki układam w naczyniu żaroodpornym, smaruję z wierzchu salsą i posypuję startym serem + oregano (kochom<3). Naczynie ląduje na max. 10 min do piekła, tak aby tortille się ładnie zrumieniły, a ser stopił.

To danie niesłychanie dobrze wchodzi z sosem czosnkowym (jogurt, majonez, przyprawa tzatzyki). Podaję je także z sałatką, witaminy muszą być !! W moim przypadku była to sałatka grecka.

Przepis może wydawać się skomplikowany, ale to wszystko można zrobić w 20 min. Smacznego ! :-)






Tagi: fajitas
21:48, dzidungs
Link Komentarze (3) »
czwartek, 11 sierpnia 2011
Potrzebne będą:
- suszone pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- pomidory w puszce
- świeże listki bazylii
- ser (najlepi parmezan)
- makaron
- sól & pieprz

Do wrzącej, osolonej wody wrzucam makaron i gotuję wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie robię sos - expresowy :-)
Na patelnie wlewam łyżkę oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami, dodaję rozgniecione ząbki czosnku i pokrojone drobno suszone pomidory (8-9 sztuk), smażę ok. 3 min. Następnie wlewam połowę zawartości puszki z pomidorami (wychodzi idealnie na dwie porcje). I duszę to wszystko ok. 10 min. W tym czasie makaron powoli dochodzi.  

Wszystkie składniki sosu powinny się ładnie połączyć, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Wyłączam gaz, dodaję makaron do sosu i mieszam. Na koniec wrzucam posiekaną bazylię z krzaczka i parmezan. Można wykładać już na talerze :-) Smacznego !


poniedziałek, 25 lipca 2011
Zupa z zielonych ogórków. Przepis mojej Mamy <3

Składniki na zupe:
- 4 zielone ogórki
- 1/2 litra wody
- 2 kostki rosołowe
- 1 serek topiony złoty ementaler
- czosnek granulowany
- 1 łyżeczka przyprawy tzatzyki
- koperek
- sól i pieprz

Ogórki umyć i pokroić, zmiksować lub zblendować na drobny maras =D Przelać do garnka, połączyć z wodą. Zagotować, jak zupa będzie już dość gorąca wrzucić kawałki serka topionego do rozpuszczenia. Dodać kostki i przyprawy do smaku.
Gotować jeszcze chwilę, tak żeby ser i kostki się rozpuściły.

Generalnie zupa jest już gotowa, ja przelewam wszystko jeszcze raz do miksera, żeby smaki się ładnie połączyły, a serowe grudki zniknęły :-)

Podaję z gorącymi grzankami (czyli chleb, oliwa, patelnia + łogień)

Smacznego! 



 
1 , 2